Saturday, May 3, 2014

Pulau Tioman | BFF Short Escape


Hai Hai Hai,

Hari ni Qah nak throwback BFF Vacation on May 2014, dalam banyak banyak pulau di Malaysia, Pulau Tioman menjadi pilihan kami berlima (BFF since 2003, almost 11years).Disebabkan memasing dah ada haluan hidup memasing, kami decide to getaway together. Yang dah kahwin tinggai suami, yang bekerja ambil cuti dan yang study ponteng kelas. Bhahahaa.

Untuk ke sana Kami decide to naik bas dari Terminal Bersepadu Selatan ke Jeti Mersing Johor. Dengan harga tiket RM30 seorang sehala. Tapi tapi berlaku satu insiden sebelum kami bertolak, Yasmie tertinggal bas dan terpaksalah Qah dan Tasya berdrama dengan drebar bas, tapi still tak dapat kawtim. Tuhanje yang tahu perasaan masa tu, nak cancel trip atau nak teruskan. Memasing dilema

 The worst case is, itu last tiket dan last bas yang ada, pukul 11malam kot. Tapi Qah salute la dengan Yasmie, tetengah malam gigih cuba cari tiket KL-Larkin dan dari Larkin, sampai Larkin alhamdulillah kawan Iera boleh hantarkan ke Mersing. Phewww, dipendekkan cerita,kami berlima selamat bertemu di Jeti Mersing.

Untuk ke Tioman kami naik Feri yang berharga RM70 (Pergibalik). Alhamdulillah kami menaiki Feri paling awal untuk hari itu iaitu jam 8pagi. So korang, Untuk sebarang info tiket feri dan jadual feri boleh rujuk disini: Tiket Feri Tioman.

Terdapat lima hentian untuk ke Pulau Tioman iaitu Genting, Paya, Tekek, Salang. Kata orang kalau nak happening sila ke Hentian Salang, tetapi malangnya kami pergi public holiday chalet di Salang semuanya fully booking. Maka kami pilih Kg. Genting sebab di sini lebih private dan santai.
Taraaa, Tioman kami datanggg. BFF Since 2002 and counting.
Booking Chalet: Mostly harga chalet disana around rm40-120 untuk satu malam tapi disebabkan kami pergi Public Holiday dan chalet banyak dah habis kami stay di Impiana Inn dengan harga rm200++ semalam, super mahai berbanding chalet lain tapi kurang memuaskan. So ieqah  prefer Sesiapa yang datang Kg.Genting untuk stay di SunBeach Resort ataupun Damai Beach Resort.
Chalet kami, Impiana Inn
Lepas dah letak barang, kami berlima gigih bersiap untuk sesi snorkelling sampai sunburn. Pakej yang kami pilih berhenti di tiga tempat. Hentian pertama Tekek, kampung bebas cukai so disini boleh beli coklat atau shoppping. So disini kami berhenti makan dan cuci mata. Untuk Hentian kedua kami di Taman Laut Tioman untuk snorkelling. Subhanallah.
Berusaha sedaya upaya untuk tidak sunburn tapi gagal. Hmmm. Sunburn dan Pulau tidak dapat dipisahkan. Maka nak buat acane, I Love Pulau the most.
Habis snorkelling, kami layan sunset sambil makan BBQ. Subhanallah, terima kasih Allah untuk peluang dan masa yang KAU bagi kami spendkan bersama.

Malam tu, Qah gigih nak buat seperaised birthday untuk Qish & Tasya. Dengan bantuan Iera dan Yasmie, Alhamdulillah menjadi lah seperaised kami itu. Selamat ulangtahun Qish & Tasya.
Beloved birthday Girl, Qish & Tasya
Surprise them once in a while let them know how special they are. And yes, I'm a type of girl who love to make a surprise. I love you all to the max. Please stay when nobody here for me. #2002AndCounting
Last but not least, mohon tatap gambar ajet ajet vacation dari Ieqahgajah ni. Pulau Tioman, namo jumpaa lagi. *Redang, tggu Qah datang okies.

BFF, tazabar untuk our next trip. Muahhhciked.


Nota kaki: Say NO to getaways/vacation on Public Holiday. Baru ku tahu erti penyesalan.

*IeqahGajah travel list


By #LadyGagah

1 comment:

Ena Zalina said...

mahai dak p tioman???