Monday, January 19, 2015

Jalan Jalan Jakarta Dan Bandung | Throwback MisiAsiaQah

Jakarta,

Trip ni, trip yang paling mama Qah risau. Hahahaha. Kenapa? Sebab anak dara dia ni nak p jenjalan Jakarta sensorang. Tapi anak dia yg degil ni mana nak heran. Kalau dah kata nak p, memang p jugak. *Please jangan follow pangai nakai ni.

Trip ni jugak trip yang paling cool, sebab Qah p bawak luggage semata. Baju? Hahaha semua beli kat sana sebab orang kata kat sana Murah..Murah.. 
Sebutir bantalleher gajah, passport dan wang rupiah serta sebotol perfume VS.

Jumpa je supir dan orang Indon kat sana, mesti depa cakap " Beraninya travel kat sini sensorang". Qah mampu balas, "Awat, scary sangat ke orang orang kat sini? *ajetajet taktahu. Ni korang semua baik ja *Buatbuat puji beb// Strategi.

Huwaaa, sampai Jakarta je Qah teruss seteghesss kuasa empat. Oh macetnyaaa Jakarta. Macet dan Qah tabiklaa penduduk sana yg super berani tak takut dengan mobil. Satu je dalam fikiran Qah, nak transit ke Bandung cecepat. *See, baru berapa jam sampai Jakarta dah giveup.

Dah takda feel nak cari Magnum Cafe. Tak larat nak usha butik Dian Pelangi. Dah takda mood nak cari Randy Pangalila, dah tak sempat nak p main golf seround dan tak sesabar nak move to Bandung. Bandung. Bandung. Tapi sempat la bergambar sekeping dua kat Tugu Monas. Itupun sebab berdekatan dengan Stesen Keretaapi Jakarta, Gambir.

Sebabkan nak fefeling p travel ajet ajet backpackers ni, Qah ke Bandung dengan menaiki keretapi dari Jakarta *Terpengaruh dengan orang kata view naik keretaapi ni cantik. Ye mmg cantik tp kalau dah naik train terakhir, malam pulak tu, nampak apa kak??
Tiket terpaling murah dan terpaling akhir 80,000 Rp = rm23++
 
Taraaa, Alhamdulillah,almost 12tgh malam Qah selamat sampai Bandungg .Qah stay dekat Zodiak@Kebun Kawung

Hotel ni sangat dekat dengan Stesen Keretaapi Bandung, walking distance dengan Kartika Sari dan 10minit je dari Lapangan Terbang Bandung. 

Malah pekerja hotel ni sangat peramah siap upgrade lagi bilik, wifi available Dan paling best ada Spa dalam ni, siang penat berjalan, malam p massage.
Fuhhhh, seghonok stay sini. *Muka penat seharian di Jakarta :(






Bandung

Yeayyhh hari kedua di Indonesia, ofcoursela di Bandungg. Kalau Jakarta Macet dan Panas, Bandunggg sejukkk.Lagipun BFF Qah si Natasya dah sampai. Jyeahh I'm not a loneranger anymore. Tempat pertama kami tuju is Kawah Putih. Pheww, nak p ke kawah putih ni jalan lebih mencabar dari ke Cameron, dah namanya Kawah Putih ni kawasan gunung berapi. Tapi serius cantik! 
Bayaran masuk kawah putih Rp30,000 lebih kurang rm10-- laa. Kat sini kena pakai mask dan tak boleh stay lelama sebab sulphur super tinggi. Qah duk setengah jam pun dah batuk setengah mati. Blerghhh. Hah, kat sini ramai yang buat service  ambil gambar siap teruih dengan bayaran Rp10,000 dan ramai yang akan ikut kita untuk jual barang. Hah ni la masalah si Ieqah, konpem terjebak. Puas si Tasya ingatkan, tapi in the end adalah jugak yang Qah beli. 
Sedegil degil insan bernama IeqahGajah ni, tapi masih memahami signboard DILARANG TURUN KE AIR. Kalau takda signboard ni sah sah Qah da berkuak lentang dalam tu hah. Cantik sangat.
  
Ololooo, terfeeling retis KPOP plakk naik kereta besaq gedabak ni. Ok jum kita p next pitstop. Apalagi kalau bukan shopping time. Petang tu kami habis kan pusing Factory Outlet yang superb belambak dekat Bandung. Zara, Guess, Channel. Oh my banyak gila. Tapi yang best shopping kat Bandung ni Baju Branded Lelaki, Jeans dan kasut Donatello.

Since kami berjalan sakanje. Tak menyempat nak bergambar lelebih. So insha allah kalau next time Qah pergi lagi, satu satu FO qah snapkan ye. Dan banyak tempat makan menarik kami p tapi disebabkan fokus pada makan, gambarnya tiada. Tskkk tskk. Sah kena p lagi ni.

Untuk hari Ketiga Qah di Indonesia, which is hari kedua di Bandung, kitorang decide ke Tangkuban Perahu. Salah satu gunung berapi terfemes di Bandung jugak dan automatik tempat wajib pergi. Kebiasaannya trip ke Tangkuban Perahu akan termasuk ke Floating Market, Strawberry Farm dan Kampung Daun.
Oiii apaa motif posingg lagu ni?? 
Jalan jalan cuci mata dan seperti biasa IeqahGajah terjebak jugak dengan pujukan rayu penjual disini. Dan sampai kat retaa, kena beleter dengan Tasya. Loser. Hhahaha.

Petang tu Qah habiskan masa di Pasar Baru, borong telekung, usha lace dan beli cenderahati untukk insan insan di Malaysia. Sapa gila shopping habiskan berjuta rupiah kat sini tempatnya. Phewww heaven oii. Kat sana akan ada supir yang akan teman dan bawakkan barang kita. Adoii feeling orang kaya sangat masa kat sini. Pantang jmpa orang sana je bagi tips. Tapi masih tak cukup tangan snap gambar. Maafkan Qah.


Nota tepi: Orang selalu cakap, Indonesian nak duit Malaysia as buahtangan. So bawaklah duit RM1 tu bebanyak. Tapi kebanyakan orang yg Qah jumpa semua taknak duit malaysia bila Qah offer. Siap request duit Rupiah depa. Hmmm.




Pejam celik dah empat hari Qah kat Bandung, sebelum balik Malaysia orang cakap wajib ke Kartika Sari beli brownies dan Pisang Cheese. 

Dah namanya baru firsttime jejak Bandung ni, kita follow je la rule. *Brownies kartika sari memang sedap ok. Seriously. 

Nota kaki: Okbai Indonesia. Will be meet you soon Bali. Eh. Hahahahaa. Rasa mcm nak datang Bandung lagi je. Hope to meet you again, S.



9 comments:

Syamimi Hazirah said...

S siapa?! :P

trip bajet ke bandung said...

Salam...numpang duduk akak :)
Jom pegi bandung 235rm per person for 4day 3 night (*included hotel and transport)

Tentative Program
Day1
*Tiba kat Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch & Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*D'fashion factory outlet kain potong
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*rumah kain sulam kat taman kopo
*cibaduyut-shoes and jacket leather original
*factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

Day4
*check out hotel
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*paris van java shopping mall
*Airport transfer

Hotel facilities:
- Ac
- Free Hot spot / wi fi
- Cable-Tv
- Breakfast
- Hot & cold water
- Free parking

transport facilities:
- bole di gunakan dari pukul 8 pagi hingga pukul 10 malam
- include petrol / minyak
- include parkir
- include driver berpengalaman dan bisa bahasa melayu


Term and condition
*included transportation for 4day3night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*rate is not included entrance fee
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*rate 6 pax~235rm per person
kalau 4 pax~275rm per person
kalau 2pax~395rm per person
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

sila contact kami tuk sebarang pertanyaan di :

Call +62 88 1205 7848 (Mohd Irsan)
Whatsapp / LINE +62 838 2178 9103
Email : touramanahbandung@yahoo.com
Bandung-indah.blogspot.com
facebook.com/bandungamanah
Bandung Amanah Tour & Transport

trip bajet ke bandung said...

Salam...numpang duduk akak :)
Jom pegi bandung 235rm per person for 4day 3 night (*included hotel and transport)

Tentative Program
Day1
*Tiba kat Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch & Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*D'fashion factory outlet kain potong
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*rumah kain sulam kat taman kopo
*cibaduyut-shoes and jacket leather original
*factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

Day4
*check out hotel
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*paris van java shopping mall
*Airport transfer

Hotel facilities:
- Ac
- Free Hot spot / wi fi
- Cable-Tv
- Breakfast
- Hot & cold water
- Free parking

transport facilities:
- bole di gunakan dari pukul 8 pagi hingga pukul 10 malam
- include petrol / minyak
- include parkir
- include driver berpengalaman dan bisa bahasa melayu


Term and condition
*included transportation for 4day3night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*rate is not included entrance fee
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*rate 6 pax~235rm per person
kalau 4 pax~275rm per person
kalau 2pax~395rm per person
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

sila contact kami tuk sebarang pertanyaan di :

Call +62 88 1205 7848 (Mohd Irsan)
Whatsapp / LINE +62 838 2178 9103
Email : touramanahbandung@yahoo.com
Bandung-indah.blogspot.com
facebook.com/bandungamanah
Bandung Amanah Tour & Transport

Ahmad Alifa said...

Salam akak and abang

Nak minta izin iklan sikit yee,,peace.

sapa orang yang nak gi bandung murah bolehlah try pakej jimat ay murah jer RM229 per person for 4day3night

(rate termasuk 3 bilik room 3star hotel-swiming pool and tengah banda loxcation,FULL transport, and buffeet breakfast) MURAH GILLLER KEHHHH!! (confirm)

Programnye free and easy jer ya akak sila nak pegi mana sahaja kat bandung

contoh butiran perjalanan

firstday (shopping day)
>Bandung airport or train station Bandung banda
>Pasar Baru membeli belah
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and dago

seconday (explore north bandung)
>Gunung Tangkuban Parahu
>floating market
>sariater Hot Spring
>kampung daun restaurant / dusun bambu
>wisata naik kuda
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre

thirdday (explore north bandung)
>kawah putih crater
>trans studio indoor themes park
>rengganis crater
>situ pattenggang lake / paris van java shopping mall / cihampelas street / ciwalk shopping mall
>rumah kain sulam taman kopo / rumah kain sulam dan telekung pesona
>cibaduyut-shoes and jacket leather original


lastday (sayonara Bandung)
>check out hotel
>memberli oleh2 bandung
>Airport transfer

Term and condition
*rate included sewa kereta andriver also petrol and parking semasa 4day tuh guna kereta yang selesa yee full acon
*rate included 3 room king bed size/twin hotel 3star with swimming pool andbuffet breakfast
>rate 6 pax~229rm per person
>rate 4 pax~269rm per person
>rate 2pax~389rm per person
>semua driver kat company kami adalah moslem so tak payah risau lahhh

>tempahan by whatapps +62 895 2608 0498 (ahmad faturrahman) or
email alifabandungtour@gmail.com

trimakasih dan selamat berjumpa kat bandung,,,,, peace and love

Mashitah Mamat said...

aduhaiiii..teruja hakak baca entry psl bandung nih....tak sabar nk pegi jugak..kene kumpul duit dlu la nih..hehehhe

jemput join giveaway MERDEKA GIVEAWAY BY HONEYONNEE.COM

primera trans said...

Jom...jom...
Cuti cuti Bandung with family
And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

Note : Package included
▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
▪ New car with 7 seater, full Aircon
▪ Daily mineral water
▪ Breakfast daily from hotel
▪ Daily tour (as costumer request)
▪ Hotel 3 star with 2 person inside
▪ Airport pickup and drop
▪ Tax and service
Hotel choice 🏀🏣🏒
▪ Tebu hotel ( riau street )
▪ Fave braga (inside shoping mall)
▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

More detail you can contact us
Primera Trans Bandung
Whatsapp : +6285 318 49 0001
Email : primeratrans@gmail.com
Website : www.primeratrans.com
Path : Primera trans
Facebook : Primera Trans Bandung

Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

primera trans said...

Jom...jom...
Cuti cuti Bandung with family
And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
������������������

Note : Package included
▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
▪ New car with 7 seater, full Aircon
▪ Daily mineral water
▪ Breakfast daily from hotel
▪ Daily tour (as costumer request)
▪ Hotel 3 star with 2 person inside
▪ Airport pickup and drop
▪ Tax and service
Hotel choice ������
▪ Tebu hotel ( riau street )
▪ Fave braga (inside shoping mall)
▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

More detail you can contact us
Primera Trans Bandung
Whatsapp : +6285 318 49 0001
Email : primeratrans@gmail.com
Website : www.primeratrans.com
Path : Primera trans
Facebook : Primera Trans Bandung

Happy holiday all����������

Mohd Reihan said...

Mohd Reihan12 October 2016 at 22:17
Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.

JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^

Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… ;-)

Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..



Harga Sewa Kereta ;



Rate Kereta per Day :

# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)

Rate: IDR 380.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)

Rate: IDR 520.000 or RM 157



# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)

Rate: IDR 620.000 or RM 182



# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)

Rate: IDR 840.000 or RM 242



# Toyota Hiace commuter (12 seat)

Rate: IDR 850.000 or RM 245



*Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)

*Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol



Contact Person :

Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223

WhatsApp : +6281323761223

Email : mohdreihan98@gmail.com



Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..

Wassalam..wr.wb..

Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)

NLP JAKARTA said...

Salam kenal, jalan2 juga ke yogya, asik sangattt