Friday, March 27, 2015

Mekong Delta Tour, Vietnam (Part 2) | #MisiAsiaQah

Untuk hari kedua di Vietnam, Qah ke A day tour to Sungai Mekong. // Nasihat Qah untuk yang pertama kali ke Vietnam, tak perlu susahpayah booked tour trip dari Malaysia sebab sampai Vietnam kita boleh deal dengan travel agent yang seriously lagi murah.

Mekong Delta Tour Trip terbahagi kepada dua:
* Mekong Delta Tour- My Tho & Ben Tre (Full Day)
* Mekong Delta Tour- Cai Be Floating Market - Vinh Long (Full Day)

After discussion with travel team, Qah have been decided to choose First Mekong Day trip because we will general understanding about the region and enjoy the waterway.

How much the price per person?? Ussually the hotel will provide the tour package and it is around 18USD per person for Mekong Delta Tour. // Kebiasaannya hotel akan ambil untung 50% daripada harga trip. Rugi kan?

Jadi kat sana, Qah gigih jalan cari satu persatu kedai dan bandingkan harga untuk dapatkan yang terbaik dan aktiviti best. Jalan punya jalan Qah jumpa satu kedai yang offer 9USD per person, lebih kurang RM35 per person.

*Jangan risau tour penuh sebab kat sana terlalu banyak agent yang menyediakan khidmat trip. So nak pilih group trip mahupun private trip takda masalah.

The most recommended travel agent : AN TRAVEL.
Why? Why?? Because the have a good tour guide. Punctual. Detail information.

LETS ENJOY THE PICTURE// WHEN PICTURE TALK ^^
Waiting for AN TRAVEL to pickup us. So selfie dulu. Sampaikan in the end of the tour, tourist guide tegur: " Malaysian really loves SELFIE right?? Hahahaha.

Okayhh let's go to the MEKONG RIVER. Perjalanan yang mengambil masa 2jam
 enjoy the scenic journey along the National Highway bordered by green rice fields.
Selepas 45 minit perjalanan, van akan berhenti rehat dekat Mekong Rest Stop dan Mekong Rest Stop ni sangat cantik dan sediakan FREE WIFI lagi. Apalagi, rehat 20minit ni memasing pakat ambil kesempatan online dan wefiee. ^^

Ini adalah boat yang kami naiki untuk menyusuri Sungai Mekong dan melawat pulau pulau berhampiran yang berada sepanjang Sungai Mekong.

First pit stop adalah Phoenix Island - To the coconut candy factory and see how they make the coconut candy and we had fun here.
WELCOME TO PHOENIX ISLAND :) 
Coconut candy Factory and they make coconut candy manually. Biasanya foreigner je yang eksaited kat sini, disebabkan malaysia pun dah selalu tengok kelapa ni, kami wefieejela.

*Tour guide akan ceritakan step by step how to make coconut candy. So nak buat ni ala ala buat sticky candy mid valley tu hah.. Heee

Next activities is : Feelingggg feelinggg CINDERELLAAA.
*Naik kereta kuda pusing pusing kampung.
Bila MakEnon pakai topi feeling feeling awek Vietnam, manusia dibelakang seharusnya tabah muka seconet je masuk dalam kamera. Lol.

Second Pitstop: UNICORN ISLAND - For  lunch and round the village by bicycle.
Awal-awal lagi tourist guide dah habaq mai : "Hangpaa takboleh makan makanan kat sini sebab too ekstreme, so cheq dah sediakan buah-buahan untuk hangpa" in english. Hhahaa.

Next activity kami disini ialah menunggang basikal pusing pusing kampung. JOM!
My very best travel partner and the love of my life. #LeSista.
Seghonoknyaa ada adik ni bila boleh gilir-gilir menunggang basikal. Maklumlah dah lama tak naik basikal. Rasanyaa lain macam aihhh ^^

Selepas penat berbasikal, tour guide kami bagi masa untuk kami take a nap, short sleep. Sebelum kami tidoq, jum terjah tour guide kami Mr Luke atau dia suh kami pangggil Mr. Lover yang dah terbungkang tidoq.
Ok bagilah Qah pulak chance nak tidoq kan. Lelagi tahap sunburn pun meningkat. //Ni hazirah snapkan. Maklumlah orang lain seghonok tidoq dia seghonok sedut wifi dan online. Ciss.

Last Pitstop (Third pitstop) - Enjoy a boat ride through Tan Thach natural canal in Ben Tre, Return to the water for a relaxing rowing boat ride along a small canal, cruising in the shade of the water coconut trees. Learn about bee-keeping in the delta and sip a refreshing cup of honey tea to the accompaniment of traditional Vietnamese folk music.
Tour guide akan tunjuk bagaimana lebah hasilkan madu dan mereka sediakan madu untuk kami rasa. Tapi hmmm, antara semua, Qah je yang tak mampu habiskan.
Ye ye je depa cakap bestkann. Hahahaha. Nak habiskan secawan madu tu pun seksa. Tapi makan Madu kan sunnah nabi. Nak bermadu tu yang kena pikir banyak kali. Hahaahaa.
video

*Video: Lagu tradisional Vietnam sambil menikmati buah. Ye makan buah lagi.

Dan aktiviti terakhir kami di Mekong Delta ni adalah aktiviti yang paling kami nantikan. Row row your boat.

Alhamdulillah, untuk hari kedua kami di Vietnam kami berpeluang merasa indahnya travel. *Sebab tak jumpa penjual penjual biadap macam Ben Thanh Market kan.

Sesiapa yang datang HO CHI MINH wajib cuba trip ni. Berbaloii sangat la dengan pengalaman yang dapat.


16 comments:

citfarah said...

OMG. mr LUKE! hahaa

Anonymous said...

dear leh kasi info x.. an travel tu lokasi dia dekat tak dengan bent thanh?? bulan ogos sis nak g vietnam..now tgh survey mekong delta trip ni..

Ieqahgajah said...

Bolehjaaa. Lokasinya tak dekat sangat dengan bent thant market tapi still walking distance. sederet dengan area dragon place hotel semua. Alamak kad depa plak saya dah terhilang. Hmmm

Izzat KZ said...

Pegi mekong tour naik apa? Bus atau van?

Ieqahgajah said...

Pergi naik Van :)

emma said...

Hi dear.... Thanks untuk blog yg useful ni.. Hehehe
Nak tanya tour guide ke mekong tu tak ambil pickup kat hotel ke? Ingat nak ambil yg sama juga..

Ieqahgajah said...

Hi emma.
Ya, pakej ni boleh pickup dekat Hotel. Just bagitahu ja

Anonymous said...

Hi dear can i have mobile number for AN travel

Ieqahgajah said...

Sorry, i missing ANTRAVEL punya card. Sorry once again

Anonymous said...

An Travel
Email: annhutravel@yahoo.com.vn
tuyet_antravel@yahoo.co.vn
Website: www.antravel.com.vn

Anonymous said...

Salam..kalau xnaik row2 ur boat tu bole x?sbb i bwk 3 warga emas. errr ke xyh amik je trip ni?:(

Ieqahgajah said...

Salam. Ha bolehja kalau taknak naik. Sbb tak compulsary pun. Cuba la trip ni.

Anonymous said...

kat vietnam boleh pakai rm eh? tak semestinya dong/usd?

Ieqahgajah said...

Yes boleh guna RM kalau nak shopping.
Kalau Dong tu untuk naik teksi or makan ke.

Anonymous said...

salam..tuk trip delta mekong kena bayar pakai USD ke? RM tak boleh?

Ieqahgajah said...

Salam. Selalunya tour kat sana memang nak pakai USD. Tapi boleh cuba request. Kalau shopping boleh la guna RM